ТранспортУслуги

През март изтича валидността на над 239 хил. е-винетки

През март изтича валидността на над 239 хил. е-винетки, напомнят от АПИ.

На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“, след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки шофьор може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката се взима с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

От началото на годината до 29 февруари са продадени 1 006 681 броя е-винетки за 59 513 848 лв. Най-предпочитана е годишната винетка, като от купените до момента броят ѝ е 615 564 броя. Те са и най-изгодни за шофьорите, тъй като за ден ползване на цялата републиканска инфраструктура пътната такса е около 24 стотинки. След годишните винетки най-купувани са седмичните – 263 092 бр., следвани от уикенд винетки – 63 602 бр., месечните – 53 578 бр. и тримесечни – 10 845 бр.

За втора поредна година цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., а седмичната – 13 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 9 лв. Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка.

Приходите от тол такси от 1 януари до 29 февруари са 91 123 733,26 лв. От тях 8 429 474,76 лв. са от маршрутни карти, а 82 694 258,57 лв. от тол декларации. От контролната дейност – наложени компенсаторни такси и актове за установяване на административни нарушения, са събрани около 4,6 млн. лв. С това общите приходи от пътни такси – е-винетка, тол и контролни дейности, през януари и февруари 2024 г. са над 155 млн. лв.

Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461. Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.yettel.bg, www.A1.bg, www.vivacom.bg, www.grabo.bg, www.my.fibank.bg www.spotins.bg както и на каса в „А1“, „Yettel“, „Виваком“, „Български пощи“, „Easy Pay“, „Fast Pay“, „Снепла“, „Ай Кю Груп“, „Бул 07“, „Видин Инс“, „КН Враца“, „Фарго Инвест Груп“, „Колхида 3б“, „Локатор Бг“, „Монтана Инс“, „Ен Ай Груп 87“, „Пи Ес Консултинг“, „Василева и Рангелов“, „Джи Ен Консултинг“, и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“, „ОМВ“, „ЕКО“, „Круиз“, „Бенита“, „Газпром“, „Ромпетрол“, „Шел“, „Инса Ойл“, „ВиЕм Петролиум“, „Пауър ойл“, сервизни центрове „Тахо Венци“, застрахователни брокери „Ай енд Джи Иншурънс Брокерс“, „Омникар и Партньори“, „Дженерал Брокер“, „Видин Инс“ или чрез мобилните приложения ОББ , TollPass, Phyre и Амарант България.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква „О“. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Подобни новини

Back to top button