СветаТърговия

Европейците от всички възрастови групи пазаруват онлайн най-вече облекло и обувки

Според изчисленията на Евростат през 2020 година най-малко от седем от десет интернет потребители в Европа са пазарували онлайн. Най-голям брой клиенти, пазаруващи онлайн, са млади (16-24 години) и на средна (25-54 години) възраст, като и за двете групи процентът на купувачите е 78%.
Според Евростат през изминалата година процентът на купувачите сред хората, които използват интернет варира значително в различните държави. За съжаление и тук България е на опашката – 42%, докато в Холандия показателят е двойно по-голям – 91%.
Пол, възраст, ниво на образование и заетост влияят върху честотата на онлайн пазаруването. Мъжете купуват малко повече от жените – съответно 73 и 71 процента. Най-активни са хората от подгрупата между 25 и 34 години – 84 процента. Потребителите на интернет с висше образование поне веднъж са закупили продукт или услуга в Интернет – това е с 33 процентни пункта повече, отколкото при хората с по-ниско образование. Наети или самостоятелно заети хора са купували повече от студенти, пенсионери и други икономически неактивни хора – съответно 78%, 77% и 55%.
През последните три месеца на 2020 г. европейците най-охотно са купували онлайн дрехи, обувки и модни аксесоари, включително спортни дрехи – тези продукти са закупени от 64 % от „електронните“ клиенти. Втората най-популярна група са готовите храни от ресторант – тя ги поръчват 29%. Следват продукти от категорията за дома и градината (28%), козметика и здраве и красота (27%), книги и вестници (27%), както и компютри, таблети и мобилни устройства с аксесоари (26%).

online trade eurostat

Младите хора на възраст 16-24 години купуват основно дрехи и обувки онлайн (72%), поръчват храна с доставка (37%), купуват компютри или смартфони (30%) и козметика (24%).
Хората на възраст между 25 и 54 години имат подобни приоритети – те също са склонни да купуват дрехи и обувки (67%) и да поръчват храна (33%), въпреки че в техния случай продуктите за дома и градината са на трето място (31%), а на четвърто – козметика (29%)
По-възрастните потребители на интернет (55-74 години) купуват по-рядко дрехи и обувки (50%) и продукти за дома и градината (30%). Те обаче много често купуват лекарства и хранителни добавки (29%), както и книги и преса (28%), и козметика (22%).

Подобни новини

Back to top button