РелигияСемейство

Президентът Румен Радев и посланикът на Китай у нас зарязаха лозята на експерименталната база на ИЛВ в Плевен

Роденият в легендите на древността празник Трифон Зарезан съчетава почитта към труда на лозарите и надеждата за здрава, плодовита година и благоденствие на всички българи. Това каза президентът Румен Радев, който участва в ритуала по зарязване на лозята на експерименталната база на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен. Обичаят се състоя по случай Деня на лозаря и празника св. Трифон Зарезан. В празничния ритуал по зарязването се включи и посланикът на Китайската народна република в България Дун Сяодзун, който поднесе своите поздравления по случай Деня на лозаря.
По думите на държавния глава Трифон Зарезан ни свързва като народ и заради почитта към майсторите на виното, които са се доказвали по българските земи от древни времена. “От поколения този празник и зарязването на лозовите масиви се почита със специални обреди, защото се считало, че това е началото на нов цикъл на живот”, заяви Румен Радев.
Държавният глава изказа признателност към екипа на Института по лозарство и винарство и отбеляза, че ранното му създаване през 1902 г., дългогодишната работа на специалистите в него и високият им професионализъм са повод за национална гордост: “Искам да изкажа своята дълбока признателност на екипа на института за усилията, енергията и любовта, с които отстояват нашите вековни традиции, бранят опитите за похищение върху националния безценен генофонд, съхраняват българските сортове грозде и създаването на българско вино. Те подготвят следваща генерация учени в тази област и развиват модерно лозарство, винопроизводство и водещи технологии, които намират световно признание и допринасят България да има достойно място на международните пазари.”
Президентът Румен Радев изтъкна високия потенциал на българските лозари и винопроизводители да реализират традиционни сортове и продукция на международните пазари.
Държавният глава Радев удостои Института по лозарство и винарство с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента. Отличието беше връчено за ключовата роля на института в подготовката на поколения учени в областта на лозарството и винарството, за цялостния му принос за съхранението на традиционните и създаването на нови сортове и хибриди лозови насаждения.

Президентът посети института, в който се съхраняват ценни реколти от историята на българското винарство и се излагат най-успешните експонати, разработени от учените.
Държавният глава и учените обсъдиха актуалните предизвикателства пред българското винопроизводство. Експертите запознаха президента с предимствата на българските десертни сортове грозде и характерните за региона реколти. Румен Радев посочи, че е необходима ефективна държавна политика, стимули и механизми за възраждане и утвърждаване на традиционните български производства.

Подобни новини

Back to top button