РелигияСемейство

С топла питка, печено пиле и кръшно хоро почетоха Трифон Зарезан в Асеновци

На 14 февруари се отбелязва Денят на лозаря – традиционен празник в чест на Свети Трифон, лозята и виното. Стопаните почистват лозовите масиви с надежда за добра реколта. При спазване на всички противоепидемични мерки в дома на Богдан Мучинов от Асеновци по инициатива на НЧ „Съзнание 1894”, беше извършен ритуала „Зарязване на лозето”, съобщават от Читалището.
На ритуала присъства и кмета на селото Стефан Личев. Всички присъстващи мъже зарязваха и наричаха благословии за плодородие и берекет, поливаха с вино лозите, а за „Цар на лозето” беше избран Гено Колчев, когото окичиха с венец от лозови пръчки.
С топла питка и печено пиле жените от фолклорна група „Осъмски ритми” почерпиха присъстващите. И въпреки студа и прехвръкващия сняг, се изви кръшно хоро, като всички си пожелаха здраве и по-добра година!
На трапезата мъжете дегустираха домашните си вина, а жените се хвалеха с разнообразни кулинарни вкусотии. И като празник на лозаря, гроздето беше в изобилие, от сладко по- сладко! Празникът приключи с богата гощавка и веселие.

Подобни новини

Back to top button