Общинска и държавна администрацияСтраната

Очаквано: МРРБ удължи срока за кандидатстване за саниране

Срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“ е удължен до 17:00 часа на 29 февруари 2024 г. Това обяви в интернет страницата си Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Документите по процедурата за кандидатстване остават същите като за Етап I. Новите срокове предвиждат сдруженията на собствениците да подадат необходимите документи в общините до 10 февруари 2024 г. Към основния пакет документи трябва да се приложи допълнително решение на общото събрание на етажната собственост, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност.

До края на работния ден на 29.02.2024 г. общините следва да подадат окомплектованите документи за всяка сграда в ИСУН.

Предстои до 01.02.2024 г. местните власти да обявят графика за подаване на заявленията към тях – както на интернет страницата на общината/района, така и в поне една местна медия.

Удължаването на срока за подаване на проекти дава възможност на гражданите, които са останали в резервния списък с предложения по Етап I да кандидатстват във втория етап на процедурата. В този случай те имат предимството, че документите им вече са разглеждани и евентуално установените пропуски в тях са отстранени. Съсобственици в блокове, които досега не са заявили желание за участие в програмата, също могат да го направят.

Със средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост в Етап II ще се финансират до 80% от инвестициите за изпълнение на предписаните дейности при провеждане на енергийните обследвания. Останалите 20% от общия размер на средства трябва да бъдат осигурени от съсобствениците, за което те трябва да са взели решение на проведено от тях общо събрание.

Размерът на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за Етап II е 282 470 400 лв. Заедно с необходимото задължително съфинансиране от над 70 млн. лв. общият размер на разходите, които могат да бъдат финансирани, ще достигне 353 млн. лв. Данните от извършеното класиране по Етап I показват, че с този ресурс ще може да бъдат обновени около 250 многофамилни жилищни сгради. Предварителните разчети от първия етап на процедурата сочат още, че средната стойност на инвестицията на един блок е около 1,5 млн. лева с вкл. ДДС, а средната стойност на разгъната застроена площ (РЗП) е 4400 кв. м. Така самоучастието от 20% в Етап II на процедурата по ПВУ за апартамент от 60 кв. м в блок с РЗП 4400 кв. м би излязло средно около 5100 лева на домакинство.

Дейностите и по втория етап на програмата ще се изпълняват във всички 265 общини в страната. С цел избягване на концентрация на средствата и постигане на по-добро териториално разпределение на предоставения ресурс той е разпределен между шестте района за планиране, като за всеки един от тях е заложен лимит на безвъзмездната финансова помощ в размер до 47 078 400 лв. Трябва да се има предвид обаче, че това не е гарантиран бюджет.

Гражданите трябва да имат предвид, че съгласно Закона за енергийната ефективност сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация е със срок на валидност до 10 години, подчертават от министерството. Във връзка с това те могат да използват вече изготвените сертификати за енергийна ефективност на техните сгради за подготовката на необходимите документи и участие в процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – етап II“, както и в други програми, които се разработват и ще бъдат обявени от министерството и които също ще се изпълняват със самоучастие на гражданите, а не със 100% безвъзмездна финансова помощ.

Подобни новини

Back to top button