Водещи новиниПлевен и страната

Пациентите без здравни права също могат да се ваксинират

В началото на март ще започне ваксинацията от личните лекари. Ще има доставки на съответните количества ваксини – това каза днес по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз и член на ваксионационния щаб. Той призовава пациентите за точност, защото ще бъдат давани часове, за да не стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-та. Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта Брънзалов.
Пациентите без здравни права също ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към Регионалните здравни инспекции, посочи Брънзалов. В кризата тези хора се увеличиха с над 30%, отбелязва вестник „Сега“ – в края на миналата година бяха 700 хил. души, без да се броят тези, които се върнаха от чужбина. Много хора без вноски не подозират, че са останали без права, защото са работещи и имат трудови договори, но са в неплатен отпуск заради локдауна.
Казусът със здравните вноски за неплатения отпуск остава нерешен, а управляващите твърдят, че осигуряването през този период е задължение на гражданите. Според закона за здравното осигуряване обаче това е така само в случаите, когато човек е по собствено желание в неплатен отпуск – нещо, което не отговаря на настоящата ситуация. Няма как вноската да бъде и за сметка на работодателя, тъй като спирането на работата на фирмата не е и по негова вина. Според председателя на парламентарната социална комисия Хасан Адемов вноските за принудителния престой следва да са задължение на държавата. Правителството обаче отказва да поеме този разход.
Миналата седмица, докато гласуваха други промени в закона за извънредното положение, управляващите отхвърлиха въпроса, като почти директно посъветваха гражданите да не плащат вноски до 3 месеца – повод за това е правилото, че здравноосигурителните права се губят при липса на вноски за над 3 месеца в рамките на 3 години, напомня „Сега“. Впоследствие в профила на социалното министерство във „Фейсбук“ се появи друг спорен съвет – хората да си платят вноските от отпуснатата от правителството помощ.

Подобни новини

Back to top button