Водещи новиниПлевен и страната

Здравният министър: Държим пандемията на каишка

„Доволни сме от постигнатите резултати. Няма наплив и натиск към лечебните заведения, въпреки повишението на случаите на инфектирани с коронавируса“. Това каза по време на днешния брифинг на здравните власти здравният министър Костадин Ангелов. Заетостта на болничните легла в страната е 40% за неусложнени случаи и 42% на интензивните легла. Най-висока заетост на интензивните легла има в Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково, а за неусложнени – 81% в Благоевград и 57% в област Плевен.
„Опитваме се да държим пандемията на каишка и да разлеждаме мерките на всеки 14 дни. Разхлабвайки мерките през определен период, през това време ние анализираме всички числа, заяви министър Ангелов. – Не може да продължим да бъдем затворени изцяло още месеци наред. Хората освен физическо, имат и психическо здраве. Има хора, които вече не издържат, които по никакъв начин не могат да стоят затворени. Осъзнаваме, че вървим по крехък лед. Следим числата на всеки 12 часа. Да, има увеличение на случаите, но отчитаме като резултат това, че не сме стигнали 200 заболели на 100 хиляди души”, заяви още той. По думите му, ако се прекрачат тези граници, които сме си поставили, тогава ще се затегнат последно разхлабените мерки.
Тенденцията за нарастване на случаите отчете и ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски. Увеличението на заболеваемостта е с 24% на базата на 100 хил души – 173 човека към момента. Такива са били нивата на 22 октомври миналата година, обясни той. Кривата на нарастване все още не е толкова остра, единствено в Кюстендил има експоненциално нарастване. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи и се колебае между увеличение от 7 и 9%. Нивата в момента отговарят на тези от 5 ноември 2020 г., като нарастването все още не е експоненциално. Директорът на ВМА отчете и увеличението в заетостта на болничните легла – през миналата седмица то е било 30%, а тази сутрин вече е 40%, което е тенденция и в софийските болници.
„Няма особена динамика в заболяемостта на Европа и Балканите. Запазваме класацията по заболяемост – България е на 25-то място по заболяемост в ЕС и на 5-то на Баканите със 127 заболели на 100 хил. души. По смъртност сме на 15-то място”, коментира главният държавен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев. По думите му България, Гърция и Скандинавските страни без Швеция продължават да са в най-светлата зона, а в Португалия, Чехия и някои страни от Бенелюкс положението продължава да е тежко. Раздвижването според Кунчев у нас е по отношение на новите области, които влизат в червената зона – в момента 14 области у нас са в червената зона, 10 – в оранжевата. Най-ниска е заболяемостта във Видин, Добрич, Разград и Търговище. Най-сериозна остава картината в Кюстендил, където е засечен британският щам на коронаворуса. В България все още нямаме регистрирани случаи от новите южноафрикански и бразилски видове на коронавируса.
Относно подготовката на служители от ИТ компаниите за ваксиниране, въпреки че доста от тях са млади и работят предимно у дома, проф. Мутафчийски коментира, че те спадат към третата фаза, която включва служители от критична и стратегическа инфраструктура, от които зависи функционирането на обществото. „Това е доста голяма група е, която не е много коректно описана във ваксинационния план, но ИТ компаниите и медиите попадат в нея“, коментира той. Така и не стана ясно на какъв принцип се формират служителите от тази важна инфраструктура, които подлежат на имунизиране в третата фаза.

Подобни новини

Back to top button