Водещи новиниИсторияЛичности

(галерия) Плевен почете подвига и великото дело на Апостола на свободата, неговото безсмъртие

„Днес отбелязваме не смъртта, а почитаме подвига и великото дело на Апостола на свободата, неговото безсмъртие за поколенията. Всички ние не трябва да забравяме и в останалите дни от годината заветите, които той ни е оставил.“, сподели председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев на историческата дата 19 февруари – 148 години от деня, в който Левски дава живота си за свободата на България и българския народ. Плевен се преклони пред неговото безсмъртие с поднасяне на венци и цветя пред паметника в центъра на града.
Тази година, заради въведените противоепидемични мерки, не се организира традиционния тържествен ритуал, за да се избегне събирането на много хора по едно и също време на едно място. Въпреки това десетки признателни плевенчани бяха точно в 12 часа пред паметника на Апостола, за да засвидетелстват своята признателност пред саможертвата на един от най-светлите и чисти образи в националната ни история.
Венци и цветя положиха председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и заместниците му, областният управител Мирослав Петров, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, представители на патриотични организации, културни институти, много деца от училищата в Плевен. Почит отдадоха и участници в Националния поход „По стъпките на Апостола“, който всяка година тръгва от Плевен през Балкана до родното място на героя.

Подобни новини

Back to top button