Полиция

42-годишен от Плевен и 46-годишна от Буковлък са с бързо производство за нарушена карантина

На 18 февруари 2021 година служители от Първо РУ- Плевен са установили, че 42-годишен е нарушил мерки, издадени против разпространението на заразни болести по хората – заповед на министъра на здравеопазването на Република България. Проверката е извършена около 11 часа в ж.к „Дружба“ в областния град. Лицето е поставено под карантина, но не е изпълнило задължението си да не напуска дома на адрес посочен, че ще пребивава за периода от 15 февруари до 24 февруари. Образувано е досъдебно производство по чл.355, ал.2 във връзка с ал.1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор от РП – Плевен. Работата по случая продължава.
На същата дата в Първо РУ – Плевен е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.355, ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс. Около 14:25 часа при полицейска проверка в Буковлък е установено, че 46-годишна е нарушила мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората, свързана с предотвратяването, разпространението на вируса Covid-19 на територията на страната. Жената е била поставена под карантина с предписание на РЗИ за времето от 14 февруари 2021 година до 23 февруари 2021 година /включително/ и не е изпълнила задължението си да не напуска дома си. Сезирана е прокуратурата.
В периода от началото на годината до 12 февруари 2021 година, служители от ОДМВР – Плевен, Първо и Второ РУ – Плевен са извършили общо 40 проверки в различни обекти на територията на областния град. Полицейските действия са в изпълнението на заповеди на министъра на здравеопазването на Република България във връзка с епидемиологичната обстановка, свързани с разпространението на COVID – 19. Проверени са обекти с обществено предназначение – ресторанти, заведения и офиси за търговия с храни в закрити помещения, както и фитнес зали. Проведени са разговори с управителите им. При проверките са съставени и връчени протоколи за предупреждения за спазване на въведените мерки. На територията на Второ РУ – Плевен са констатирани нарушения, за които са съставени три акта на юридически лица. На 12 февруари е проведена специализиран полицейска операция с цел контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Участвали са служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен и и екипи на Първо РУ – Плевен. Проверени са 10 обекта. Не са установени работещи заведения. За резултатите от полицейската дейност своевременно е уведомена РЗИ – Плевен.
За нарушаване на правилата и мерките против разпространението на COVID – 19 по време на пандемията и в извънредното положение, което представлява престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс, служители на ОДМВР – Плевен са съставили общо 2127 акта. Образувани са 253 досъдебни производства, по тях са постановени 97 осъдителни присъди.

Подобни новини

Back to top button