Плевен и странатаСтраната

Мобилни екипи за ваксиниране тръгват към отдалечените населени места, МВР и МЗ организират логистична подкрепа

Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание при премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.
Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от понеделник, 22 февруари 2021 година, започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират. Министър Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират.
Премиерът Борисов напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. „Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбеляза той.
Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес. „Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация“, заяви Брънзалов.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че в понеделник е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“. „Очакваме на 25-и февруари 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, добави Кирилов. Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

Подобни новини

Back to top button