ПолитикаСтранатаУслуги

Кога ще е готова магистрала „Хемус“?

Над 9 милиона лева за общините Перник, Разград и Аксаково отпусна на днешното си заседание Министерски съвет. Така в рамките на последните четири заседания различни общини получиха близо 63 млн. лева. Малко повече от месец преди парламентарните избори на 4 април премиерът Бойко Борисов посочи нов срок за довършване на магистрала „Хемус“ – до две години.
В коментара си за помощта към Аксаково и Разград, Борисов посочи нов срок за довършване на магистрала „Хемус“.
„Най-важното за Аксаково и Разград е изграждането на АМ „Хемус“. Строи се на пълни обороти. Стане ли магистрала „Хемус“ до 2 години, ще видите колко различен ще е и този край на България“, каза премиерът.
Цялостното дострояване на магистралата (223 км), започната през 1974 г., е основен инфраструктурен приоритет на правителството. То го възложи без търг на държавната фирма „Автомагистрали“ на стойност 2.72 млрд. лева.
Във всички официални изказвания на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместникът й Николай Нанков и самият Борисов до този момент като срок за довършване на магистралата се посочваше 2024 г. Включително и в публикация на Нанков в социалните мрежи от днес (виж по-долу).
Преди 2 г. Борисов обяви, че когато магистралата е готова, той ще се оттегли от политиката, припомня Дневник.
„Това е първият голям мост от участък 1 на АМ „Хемус”, Боаза – разклон Плевен-Ловеч, пише в профила си във Фейсбук заместник регионалният министър Николай Нанков и публикува 5 снимки. – Съоръжението се намира на 89+270 от новото трасе. Има общо 6 такива, като общата им дължина е 3 км, височината на някои от колоните достига 33 метра, а гредите, които трябва да се монтират на тази височина, са с тегло 49 тона. По този първи участък има общо 18 съоръжения, като 6 са виадукти, 4 надлеза и 8 селскостопански подлеза. По трасето само в този участък ще бъдат вложени около 95 000 кубика бетон и над 12 000 тона арматурна заготовка. Тоест, ако един бетоновоз превозва средно 9 куб. м бетон, това прави 10 555 бетоновоза. Каквото и да ви говорят нашите опоненти, ние продължаваме да работим! И през 2024 г. автомагистрала “Хемус” ще е готова. И от София до Варна ще се пътува комфортно, безопасно и спокойно. Като човек от Северна България зная колко чакана и важна е “Хемус”. Това е и един от моите ангажименти към земляците ми“, завършва поста на зам.-министър Нанков, който е от Ловеч.

Подобни новини

Back to top button