Водещи новиниПлевен и странатаСтраната

„Зелените коридори“ отново са отворени за имунизация на лица, непопадащи в целевите групи

С цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV от 28 февруари 2021 година се възстановяват т.нар. „зелени коридори”. Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Създава се организация когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, да се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.
С решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „АстраЗенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.
В неделя, 28.02.2021 година, в страната са доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес.

Подобни новини

Back to top button