ИзбориПолитикаСтраната

При старта на предизборната кампания 52.5% заявяват, че ще отидат до урните

Висока е вероятността за шест или седем партиен парламент, ако в започващата на 4 март 2021 година кампания за 45то Народно събрание се затвърди и увеличи подкрепата за Демократична България (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%). Това показват данните от национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, съфинансирано от агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблет, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.
Избирателна активност

izbori aktivnost AlphaResearch

Към момента на анкетирането 52.5% от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват в изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване на Алфа Рисърч. Той се дължи на мобилизацията от последните три дни, след оповестяването на голяма част от партийните листи и предизвикания от тях засилен интерес към персоналните двубои. Регистрираната от проучването електорална картина е с най-голяма степен на валидност при запазване на тази избирателна активност, или при участие на около 3 – 3.2 милиона души. Същевременно, 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор „за кого“ и ще вземат решение в рамките на кампанията. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент.
Според Алфа Рисърч при рязък спад на активността поради влошаване на епидемичната ситуация (до около 2.5 милиона избиратели), е възможно да се стигне до турбулентни преки, или косвени ефекти. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра и потенциал за сериозно разместване на сегашните електорални пластове. Косвеният – в по-слаба легитимност на излъчения парламент, особено в ситуация на трудно съставяне на управленска коалиция.
Кой са сигурни за влизане в народното събрание

izbori partii AlphaResearch

Анализът, който правят социолозите от Алфа Рисърч, показва че ГЕРБ има преднина пред БСП от пет пункта сред твърдо решилите да гласуват. Ако тази преднина се запази или се увеличи, ГЕРБ има шанс да спечели около една трета от депутатските мандати (80-85) и да се заяви отново като силен претендент за участие в управленска коалиция. Ако пък се реализира формулата „всички срещу ГЕРБ“, не могат да бъдат оценени като особено високи шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии.
В тази ситуация ролята на следващите две партии – ДПС и Има такъв народ, ще бъде ключова. Политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и изобщо, възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция.
Протестния вот и по-малките политически сили
Според Алфа Рисърч потенциалът на протестния вот, катализиран от протестите през лятото на 2020 година, не намира един консолидиран израз, а се разпилява в поне три субекта с шанс за политическо представителство и в още 3-4 по-малки партии.
Най-устойчив е вотът за Демократична България. С 5.7% начален електорален „капитал“ коалицията има високи шансове за парламентарно представителство. За тази формация е характерна мобилизацията на нейните избиратели непосредствено преди вота, а също и не малкият брой гласове от чужбина. По отношение и на двата фактора, които по принцип действат в полза на Демократична България, настоящите парламентарни избори обаче са рискови. От тази гледна точка на коалицията е нужна силна кампания и силна мобилизация, за да бъде сигурна в преминаването на 4 процентовата бариера.
Към момента на проучването коалицията около Мая Манолова също преминава прага за влизане в парламента, но степента на несигурност тук е по-висока. Както поради по-ниската електорална подкрепа, така и поради отсъствието на устойчиво ядро и идентификация с тази партия.
ВМРО се очертава като партията с най-висок шанс да представлява „патриотичната ниша” в следващия парламент. В началото на кампанията тя все още е под прага от 4%, но по-силната кампания и по-слабата избирателна активност може да се окажат решаващи за крайния й резултат.
Социолозите обръщат внимание на факта, че ако се реализира вариантът за шест до седем партиен парламент, това би дало шанс за повече коалиционни комбинации и излъчване на макар и трудно съставено правителство. Същевременно те не изключват варианта за нестабилен парламент и нови парламентарни избори.
Честността на вота

izbori narusheniya AlphaResearch

Като правило, колкото по-голяма е несигурността, толкова по-силни са подозренията в манипулиране на вота. Необичайната ситуация, в която ще се проведат настоящите избори, може да добави към политическата несигурност и несигурност в легитимността. А това би било изключително опасен развой, с потенциал да отключи остра политическа криза. Към момента обществените нагласи са като цяло спокойни – 23% смятат, че изборите ще са честни, още 45% – че дори и да има нарушения, те няма да повлияят съществено на крайните резултати. Запазват се обаче една четвърт радикални настроения, според които нарушенията ще са сериозни и многобройни. Процент, който не бива да бъде пренебрегнат нито от ЦИК, нито от изборната администрация и партиите.

Подобни новини

Back to top button