ЗдравеПлевен и страната

В Плевен да се отмени плановият прием в болниците, съветват от Националния оперативен щаб

На брифинга, който Националният оперативен щаб дава всеки четвъртък, беше обявено, че се предвижда налагане на локални мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 в България. Според здравния министър проф. Костадин Ангелов причината за това е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области.
За пример Ангелов посочи местния щаб в Бургас, който е взел решение от четвъртък, 4 март 2021 година, да бъде спрян плановия прием в болниците. Подкрепяме тази мярка и препоръчваме тя да бъде приложена в областите с висока заболеваемост, като Кюстендил, Враца, Плевен и София, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Заболеваемостта у нас от коронавирус през последните седмици се увеличава, но се следи показателя брой новозаразени към излекувани. Здравният министър цитира данни, според които ако миналата седмица съотношението е било 3:1 т.е на всеки трима нови заразени съответства един излекуван, то тази седмица е 2:1.
„Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса – т.нар. британски вариант. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента. Но не само на тях, а и на високото ниво на заразяване“, твърди проф. Костадин Ангелов.
Към момента заболеваемостта от коронавирус у нас е 285 души на 100 000 население. Това ни отрежда 18-то място в Европейския съюз и 5-то на Балканите, допълни доц. Ангел Кунчев.

Подобни новини

Back to top button