Водещи новиниПлевен и странатаСтраната

В електронен регистър можете да си запазите час за ваксиниране срещу COVID-19

Всеки български гражданин, който желае да се да се ваксинира срещу COVID-19, вече има възможност да попълни електронно своята заявка за предпочитана ваксина, място и час на имунизацията. За целта от „Информационно обслужване“ АД са разработили онлайн базирана платформа, която е част от Националната здравно-информационна система. Регистрационната форма, която е достъпна на his.bg/bg/reservation, бе представена от изпълнителния директор на компанията Ивайло Филипов и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
Платформата предлага интерактивна карта на България, на която са посочени всички ваксинационни центрове, за да може желаещите да изберат най-удобната за тях локация, както и актуален график с работното време. Целта е всяко лице да има възможност да запази удобен за него час. След завършване на регистрацията, всички, които са попълнили своите данни, ще получат потвърждение на заявката.
Електронният регистър позволява на желаещите да променят часа и мястото на имунизация, както и да откажат вече потвърдения час за поставяне на ваксина при невъзможност да се имунизират.
Всички, които са записани за имунизация, ще получават напомняне за избрания час и локация чрез имейл или sms не по-късно от 24 часа преди слота, който са избрали, подчерта Ивайло Филипов. Системата позволява също така желаещите да попълнят и разпечатат декларацията за информирано съгласие, която е задължителна при поставянето на ваксина срещу COVID-19. Това спестява време при попълването на място преди самото поставяне.
Личните данни на всички записани за ваксинация са защитени и единствено оторизираните органи ще разполагат с попълнените в електронния регистър данни.
Електронното издание на вестник Сега – segabg.com, съобщи, че в петък сутринта, че сайтът за електронно записване за час за ваксиниране се е сринал, като не е ясно дали става въпрос за претоварване, друг проблем в системата или злонамерена атака. В публикацията се посочва, че само през първия час и половина от задействането на услугата, са направени над 7500 регистрации за ваксиниране. Към 7 часа на 5 март (преди да блокира платформата) са направени над 25 000 регистрации. Най-много са желаещите от София – над 14 000.

Подобни новини

Back to top button