Водещи новиниВойната в УкрайнаСтраната

За 62.7% от българите е необходим широк парламентарен дебат за военна помощ за Украйна

Необходим ли е широк парламентарен дебат за военна помощ за Украйна? Поканата за едночасова телевизионна дискусия по темата – в предаването „Референдум“ по БНТ 1 на 5 април (вторник) – беше отправена към всички седем парламентарно представени политически партии. Желание да представят позициите си заявиха три от тях – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

В дискусията в студиото на „Референдум“ тезите си защитиха – зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“ Атанас Славов, зам.-председателят на Комисията по отбрана от „Продължаваме промяната“ Благовест Белев и зам.-председателят на Комисията по външна политика от „Възраждане“ Ангел Георгиев.

Проучването на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за БНТ и предаването „Референдум“ показва, че по-голямата част от българите – 62.7% – искат широк парламентарен дебат по въпроса дали да се окаже военна помощ за Украйна.

Интересно е и какво е отношението на симпатизантите на партиите в Народното събрание. Най-силно искат дебат за военната помощ привържениците на „Демократична България“ – над 74% и на БСП – над 69%. Следват ги „Продължаваме промяната“ с 62.1%, ГЕРБ-СДС с 58.7% и „Има такъв народ“ с 58.0%. Най-предпазливи за дебат са симпатизантите на ДПС – почти 54% смятат, че няма нужда от него в Народното събрание. Прави впечатление, че при „Възраждане“ е най-висок процентът на привържениците им, които са без мнение – почти 17%.

Ние не искаме да изпращаме никакво въоръжение към украинската страна. Против всякакви санкции срещу Русия сме.“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Категорично не приемам позиция, че България, ако направи една или друга стъпка, това я въвлича във военен конфликт. Ние сме член на ЕС, ние сме член на НАТО. България трябва да бъде солидарна с ЕС и НАТО и ние трябва да синхронизираме стъпките си с тях.“, заяви Благовест Белев от „Продължаваме промяната“.

Позицията на „Демократична България“ е, че освен каски и бронежилетки, трябва да има и въоръжение за Украйна.“, заяви Атанас Славов от ръководството на ПГ на партията.

Дебатът в Народното събрание по горещата политическа тема предстои следващите дни.

Цялата дискусия в студиото на „Референдум“ можете да гледате ТУК

Подобни новини

Back to top button