Водещи новиниИзкуствоНПО

От читалище „Съгласие“ настояват да се отменят забраните за културните институти в заповедта за РЗИ

Председателят на читалище „Съгласие 1869” – Плевен, Ивайло Атанасов е изпратил писмо до директора на Регионалната здравна инспекция с настоятелно искане да бъде отменена заповедтана директора на Инспекцията в частта й, касаеща културните институти, извънкласните занимания и образователните центрове.
От читалището намират затварянето на театрите, читалищата, галериите и музеите за крайно нелогично, необосновано и причиняващо вреди с дълготраен ефект.
Искането за отмяна е аргументирано с поредица от въпроси.
Цитираме гил
„От тази заповед не става ясно от какво ни пазят новите противоепидемични мерки:
Защо посещението на театър/кино/концерт е по-опасно от това на ресторант.
Зрители с маска на лицата през 2 стола разстояние по-заразни ли са от клиенти по шестима на маса, вдигащи наздравици ?
Посещението на музеи и галерии също е забранено. Там експонатите не се докосват и не се забелязват тълпи от посетители. С какво са опасни тези места ?
Децата могат да посещават детските градини по желание на родителите, но извънкласни занимания, категорично – не. Т.е. родителите рискуват здравето на децата си, водейки ги на танци или рисуване, например?
Пълнолетните ученици, каквито те вече са в XI и XII клас ще се обучават дистанционно, но на бар ще могат да ходят присъствено, макар и „едва” до 22 часа и това е безопасно както за тях, така и за техните близки? Същевременно им е забранено да посещават групови занимания, по танци например.
При груповите творчески занимания, каквито са танците, посетителите са едни и същи. В голямата си част те са прекарали коронавирус или вече са ваксинирани. Но трябва да стоят изолирани и затворени. Защо?”.
Писмото завършва с очакване, че от страна на РЗИ – Плевен ще бъде взето правилното решение.

Подобни новини

Back to top button