ОбществоПолитика

Общински съвет – Плевен гласува допълнителнo финансиране за Ученическите игри

Да бъдат увеличени финансовите средствата, необходими за организирането и провеждането на Ученическите игри през 2023 година, реши Общинският съвет на Плевен. Предложението е част от дневния ред на днешното редовно заседание и получи единодушната подкрепа на съветниците.

През месеците февруари и март бе проведен Общински етап на Ученически игри за учебната 2022/2023 година в осем вида спорт и три възрастови групи с участието на  общо 133 отбора и над 1200 ученици. След провеждане на Областен етап от Ученически игри за Зонален етап са класирани 30 отбора от училища в общината. Зоналните етапи в различните видове спорт се проведоха в Габрово и Севлиево, се посочва в предложението, представена днес на вниманието на общинските съветници.

За Държавни финали на Ученически игри от община Плевен се класирани 11 училищни отбора, като финалните състезания в различните спортове с участието на плевенските отбори се проведоха в Ямбол, Разград, Бургас, Хасково, Добрич, Сливен и Кърджали. Община Плевен има два отбора – държавни училищни шампиони – отборът по шахмат на МГ ,,Гео Милев“ (8-10 клас) и отборът по хандбал на СУ „Иван Вазов“ (8-10 клас). Плевенските ученици завоюваха едно второ и две трети места. Плевен има сериозни постижения и в индивидуалните класирания: Теодора Симеонова от отбора по лека атлетика на МГ „Гео Милев“ (5-7 клас) е първа в три дисциплини: 100 м бягане, скок на височина и скок на дължина; Кристиян Цанев от същото училище е първи в скока на височина във възрастова група юноши 8-10 клас, Румен Ангелов от СУ „Иван Вазов“ завоюва единствената индивидуална награда в хандбалния турнир при юношите 8-10 клас – голмайстор на турнира с 51 гола. По брой на участващи отбори от Плевен и постигнати резултати това е най-доброто представяне на плевенски състезатели в Ученически игри за последните години.

Община Плевен осигурява финансиране за организация и участие в Ученическите игри съгласно Правила за организиране и провеждане на Ученическите игри за ученици от V до XII клас за учебната 2022/2023 година, утвърдени със заповед на министъра на младежта и спорта. Общинският съвет със свое решение от март тази година определи финансиране в размер на 25 000 лева за организирането и провеждането на Ученически игри 2023. С оглед повишения брой плевенски училищни отбори, класирани за държавните финали, както и увеличените разходи за транспорт за участие в състезанията, гласуваните средства се оказват недостатъчни за разплащане на извършените разходи. Недостигът е в размер на 3 600 лв. В тази връзка днес съветниците приеха изменение на решението си от м. март и увеличиха първоначално определените 25 000 лева за спортната инициатива на 28 600 лв.

Подобни новини

Back to top button