БизнесСтранатаУслуги

Близо 19 млн. лева са платили плевенчани през виртуалния ПОС на НАП

Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски е една от най-предпочитаните електронни услуги на Национална агенция за приходите. От началото на година досега, през т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти), без такси са платени близо 450 млн. лева, а от създаването ѝ през 2018 г. до момента са извършени повече от 2,5 милиона трансакции за почти 1,2 млрд. лв.

От началото на 2022 година гражданите и бизнеса от Плевенска област платиха близо 19 млн. лева данъци и осигурителни вноски чрез виртуален или физически ПОС терминал на НАП.

Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАП.  От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.

Онлайн плащането си остава най-удобният и предпочитан начин за погасяване на задължения. Все повече родители избират да платят данъците и осигуровките си през виртуалния ПОС, тъй като основно изискване за ползването на данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания е да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително събиране. От НАП препоръчват използването на Портала за електронни услуги както за плащане на задължения, така и за подаване на декларации, заявяване на документи, получаване на справки и информация, защото пести време и средства на клиентите.

Подобни новини

Back to top button