Водещи новиниИзбориСтраната

Съдът разреши на наблюдателите и на застъпниците да заснемат и излъчват онлайн броенето на бюлетините

В понеделник, 15 март 2021 година, Софийският административен съд (АССГ) отмени указанията на ЦИК, с които на практика бе забранено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април.
Забраната за видеонаблюдението беше въведена със съвместни указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. В тях се казваше, че „средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика“ могат да снимат в помещението. „Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес“, пише в отменените от съда текстове.
„Именно целите, обсъдени в процесните указания – гарантиране на прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация, обосновават и гарантират правото на участниците в изборния процес да извършват по своя преценка дейности, подходящи за тази цел, в това число видеозаснемане и/или разпространение, се казва в решението на АССГ.
Решението на АССГ не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

Подобни новини

Back to top button