Водещи новиниЗдравеПлевен и страната

ЕМА: Ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна, но е възможна връзка с ограничени случаи на рядка тромбоза

У нас здравните власти възстановяват от петък, 19 март 2021 година, ваксинирането с „АстраЗенека“

На извънреден брифинг в четвъртък, 18 март 2021 година, Европейската агенция по лекарствата (EМА) излезе със становище за ваксината на „АстраЗенека“.
Според ЕМА разработената от Оксфорд и „Астра Зенека“ е безопасна и ефикасна. „Употребата й не е свързана с повишение на случаите на тромбози. Сред ваксинираните европейци те са по-малко отколкото е обичайната им честота в населението. Има обаче ограничен набор от случаи на рядък вид тромбози, за които не можем да изключим връзка с ваксината.“ Това обяви изпълнителният директор на ЕМА Емер Кук на извънредна пресконференция. Заради оплаквания от специфичния вид тромбози, докладвани в няколко страни в ЕС, редица държави спряха употребата на ваксината до произнасянето на европейския регулаторен орган.
„Ваксината не води до повишен риск от тромбози, не е установен проблем с конкретна партида. Има обаче и някои неизвестни неща – имаме малък брой от рядък вид тромбози, за които не можем категорично да кажем дали имат връзка с ваксината. Продължаваме да изследваме тези случаи“, каза Сабине Страус, председател на комитета по оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC). Описанието на тези случаи ще бъде добавено в документацията и листовките на ваксината.
Все още е рано да се определят специфични групи, които са изложени на повишен риск от тези редки тромбози, но все пак наблюдаваме, че този риск може би е по-висок при жените и по-специално при по-млади жени, каза Страус в отговор на журналистически въпрос. Проверяват се редица хипотези. Една от тях е дали тези проявления нямат връзка с прекаран асимптоматичен COVID-19, т.е. да се проявяват при хора с изграден имунитет, за който те не знаят. Друга посока на изследванията ще е дали има връзка с приемането на определени контрацептиви. На друг журналистически въпрос, представителите на ЕМА посочиха, че тютюнопушенето също е свързано с повишен риск от тромбози, поради което се анализира и такава връзка.
Заключенията са направени на база на информация, получена до вчерашния ден, обясни Страус на въпрос на журналист от Норвегия. Там днес излезе информация, че лекари намират категорична връзка между ваксината и тромбозите при трима пациенти. Екип от университетската болница в Осло обяви, че е установил връзка между ваксините и трите случая на рядък вид тромбоза в страната. Трима здравни работници на възраст под 50 години са получили такова усложнение след ваксинация, а един от тях е починал в понеделник. Лекарите смятат, че ваксината „много вероятно“ е довела до неочаквана имунна реакция, която е предизвикала формирането едновременно на два проблема – тромби и понижено ниво на тромбоцити. Тази реакция се причинява от специфични антитела, които са познати от други области на медицината и които са открити у въпросните пациенти.
И тримата пациенти са приети в болница с много рядък набор от оплаквания:
– остри болки;
– тромби на необичайни места като стомаха и мозъка;
– кървене и ниско ниво на тромбоцити.
Продължаваме анализите си, увери Страус по този повод. Тези анализи включват и останалите ваксини, тъй като за тях също има сигнали за подобни проблеми.
Всеки, който има главоболие в продължение на повече от 4 дни след ваксинация с „АстраЗенека“ трябва да потърси медицинска помощ, препоръча британският лекарствен регулатор. Консултация с лекар трябва да направят и хора, които установят следи от травми по тялото извън мястото на убождането. Агенцията по лекарствата и здравеопазването на Великобритания обяви в четвъртък, че това е превантивна мярка заради „много малък“ брой сигнали за изключително рядка форма на тромби, съчетани с понижено ниво на тромбоцити след ваксинация.
Според информация от лекарствения регулатор на Великобритания става дума за венозна тромбоза на мозъчните синуси (CVST), като симптомите включват главоболие, замъглено зрение, припадък и загуба на съзнание.
Също в четвъртък власти у нас обявиха заключенията си за смъртния случай в Пловдив, заради който миналия петък бе спряна употребата на „АстраЗенека“. „Имаме резултати от аутопсията в Пловдив. Тя не доказва връзка между едното събитие – ваксинацията и неблагоприятния изход. Няма никакви тромби, тромбообразуване при жената, която е починала“, каза тази вечер в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Подобни новини

Back to top button