Водещи новиниИзбориСтраната

„Има такъв народ” ще загуби най-много на изборите, сочат социологически проучвания

Партия „Има такъв народ“ вероятно ще загуби най-много гласове на третите за годината парламентарни избори, а БСП ще спечели най-много, показва най-новото проучване на „Алфа Рисърч“. То е представително за страната, проведено е в периода 8-15 септември, сред 1017 пълнолетни граждани. Според него към момента склонни да гласуват на парламентарните избори са 51.7%, а на президентските 55.4 на сто.
Според проучването на „Алфа Рисърч“ политическият проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков има потенциал да получи 8-9% от гласовете на твърдо решилите да гласуват. Очакванията са той да нанесе най-голяма щета на „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които могат да останат дори под бариерата да влизане в парламента.

На второ място, новият политически проект засилва и без друго започналата ерозия в „Има такъв народ“, които могат дори да паднат до трета-четвърта позиция. Новият проект би прекъснал възходящият тренд при „Демократична България“. Не е изключено той да разклати и периферията на системните партии.
Според независимото редовно, национално представително изследване на общественото мнение, проведено от „Галъп” между 2 и 10 септември сред 1007 пълнолетни българи, ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември ГЕРБ-СДС биха спечелили с 22.5% гласовете, БСП биха били втори (16,1%). „Демократична България“ трети с 15,8%, а победителят в последните избори „Има такъв народ“ ще са четвърти с 15,5%. Следват ДПС с 11.9%. Близо над бариерата изглежда „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4.8%. Под бариерата личат най-вече две формации: „Възраждане“ – с 3.1% и ВМРО – с 2.4%.

От агенцията отбелязват, че в условията на изключително мобилни обществени нагласи, всеки категоричен извод е рисков. „Едва когато новата партия излезе на светло, със своите заявки, лица и при ясно очертало се поле на конкуренция с останалите политически сили, ще могат да се оценяват реалните параметри на нейния потенциал“, смятат от агенцията.

Подобни новини

Back to top button