Водещи новиниПлевен и страната

Обсъжда се издаване на цифров сертификат за ваксинираните и преболедувалите COVID-19

Европейската комисия предложи въвеждането на дигитални сертификати, които да служат за доказателство, че притежателите им са ваксинирани, възстановени от болестта или имат негативен PCR тест, като по този начин не представляват значителен риск за здравето на останалите. Сертификатите имат за цел да улеснят пътуванията с цел почивка както в рамките на ЕС, така и извън него.
Документът, който ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на сертификата, ще е безплатен и ще бъде достъпен в електронен формат или на хартиен носител.
Комисията ще създаде специален интернет портал, който да гарантира, че всички сертификати могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията. Личните данни на носителите на сертификат няма да преминават през портала и няма да се запазват от проверяващата държава членка.
Сертификатите ще бъдат достъпни безплатно на официалния език или езици на издаващата държава членка и на английски език. Ще бъдат валидни във всички държави членки на ЕС, както и отворени за използване за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.
Предвижда се всички ваксинирани с препарат, одобрен в ЕС, да получават сертификата, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.
Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение – например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Подобни новини

Back to top button