ОбразованиеПриродаСтраната

Младежкият воден парламент отбелязва Световния ден на на водата-22 март под наслов „Ценим водата“

По повод на световния ден на водата, 22 март 2021г участниците в Младежкия воден парламент планират провеждане на редица събития в Каварна, Стара Загора, Пловдив, с.Байкал обл. Плевен, София и Панагюрище:
На 21 март 2021 г. ще се проведе видеоконференция с участие на експерти от държавни институции,  неправителствени организации, научни институти и бизнеса. Младите еколози ще имат възможност да задават въпроси и да дискутират по теми свързани с опазването на водите и водните екосистеми.
В Каварна20-21 март, учениците от ОУ “Й. Йовков“ ще проведат онлайн дискусионна среща с началника на отдел „Екология“ в Община Каварна; конкурс за плакат на тема „Какво е за мен водата“; онлайн анкета – проучване на мнения за пестене на водата и опазване на нейната чистота.
В Стара Загора екоклуб „Приятели на водата“при ГПЧЕ „Ромен Ролан“, под надслов, „Водата – извор на живот“ ще бъде подготвен екокът в училищното фоайе, включващ постери, макети на молекулата на водата и водни капки, екоматериали, презентация и кръстословица, изработени от учениците. На специална дъска всеки от минаващите възпитаници на училището ще може да напише за ценните качества на водата и за начините за опазването на водните ресурси. Кратка беседа ще постави акцент върху качествата на водата, както и интересни факти за водата.  
ПГСАГ „Лубор Байер“, екоклуб „Водно строителство и екология“ организира водна олимпиада включваща спортни игри с ученици от профил „Водно строителство“. Водният училищен празник включва още: Фотоконкурс и представяне на изложба с фотографии на тема „Откривам стойността на водата“; Демонстрация на воден мониторинг; Ситуационна игра – дискусия „Каква е стойността на Водата”.
Малките еколози от екоклуб „Посланици на природата“ приОУ“Кирил Христов ще стартират експеримент за доказване на твърдението, че водата има памет. Ученици от екоклуба ще посрещнат с положително заредена вода своите съученици, учители и гости по случай патронния празник на училището. На всяка чаша на дъното ще бъде залепено позитивно послание или мисъл, свързана с важността на водата. Ще бъде представена презентация на тема „Българският народен календар и традиционните празници и ритули, показващи стойността на водата“
В Пловдивклуб „Млад еколог“ при СУ“ Св. П. Евтимий“ организира изложба на 3D макети посветена на тема „Влияние на човешките дейности върху живата природа,  Кръговрата на водата, Замърсявания и пречистване на водата“; Провеждане на дискусия посветена на „Стойността на водата за живите организми“ и презентация на тема „История и значение на Световния ден на водата“ проведени на 18.03.2021г.- онлайн
Общинският център в с. Байкал се включва в инициативата „Празник на водата“, като организира наблюдение на водолюбиви птици; анализ на вода с мобилни лаборатории и  Пленер  „Нарисувай Дунава“.
В Панагюрище СУ „Н. Бончев“ на 22 март ще представи сайт, който е резултат на интердисциплинарен проект „Водата в живото и неживото“. Проектът е подготвен по време на обучение от разстояние в електронна среда в часовете по биология и здравно образование,  химия и опазване на околната среда, изобразително изкуство, география и икономика и английски език.
В София младите еколози от ЧОУ „Меридиан 22“ ще проведат изследване водите на р. Дървенишка; презентация „Водата извор на живот“ и прожектиране на филм „Писмо от бъдещето“.
Всички мероприятия, които попадат в забраните при спазване на противоепидемичните мерки ще бъдат проведени на по-късен етап!

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода.
Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“ – тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора.
Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Подобни новини

Back to top button