Водещи новиниПлевен и страната

Лабораторен експерт: Очертава се тенденцията за по-бързо разпространение на британския вариант на вируса

Броят на хората с Ковид в реанимации в България приближава критичните 700 и те веча са 691. Това показват последните данни на Единния информационен портал.
Общо поставените дози ваксини са 376 370, от които 7465 за последните 24 часа. В област Плевен на 22 март са поставени 226 ваксини. Ваксинираните с втора доза българи са 73 853.
Данните от последните 24 часа са доста тревожни – изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространението на британския вариант в тези райони. Това съобщи в “Денят започва” по БНТ доц. Иван Иванов – директор на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести. “Единствено в Стара Загора разпространението е по-слабо”, уточни той.
Другите варианти у нас са европейски мутации, които циркулират от миналата година.
“Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега, обаче, в България не са доказани такива мутации”, подчерта доц. Иванов.
Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант. Не се верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, счита той.
“Тези варианти са доказани преди употребата на ваксините, просто сега те се разпространяват по-мащабно. Така че не бих казал, че има връзка между двете. Това най-добре се вижда във Великобритания, защото там британският вариант се беше разпространил още октомври-ноември, когато ваксинацията не беше започнала”, отбеляза доц. Иванов.
Той беше категоричен, че “макар и с по-слаба ефективност срещу африканските и бразилските варианти, всички ваксини покриват всички варианти в момента”.

Подобни новини

Back to top button