Образование

Една седмица имат училищата от Плевенско и Ловешко да кандидатстват за обучителната програма “Училища за пример”

Седем дни остават до крайния срок за кандидатстване за втория випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”. Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Участието в програмата е безплатно за училищата, като за включените курсовете са включени в регистъра на МОН и всички, които ги завършат успешно, получават квалификационни кредити
Крайният срок за кандидатстване е 30 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg.
За участие в програмата могат да кандидатстват всички държавни и общински училища от областите Плевен и Ловеч, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес. 
Преди крайния срок, на 25 март (четвъртък), предстои и специално онлайн събитие, където директорите и представители на училищата могат да зададат свободно своите въпроси за програмата, обученията или да научат повече от участници от първия випуск на програмата. Уебинарът ще се проведе от 17:00 в zoom и изисква само предварителна регистрация тук.
“Програмата е особено ценна в момента, защото отговаря и на част от новите нужди на училищата, породени от пандемията и дистанционното обучение – умения за справяне с предизвикателствата и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови методи на преподаване и сплотяване и ефективно организиране на училищната общност.”, споделя Ивелина Пашова, ръководител на програмата. 

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОГРАМАТА

Програма „Училища за пример“ е двугодишна и се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище“ и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България“ и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на „Заедно в час“.
Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи. 
Пилотното издание на програмата започна през миналата година с 26 училища от 15 области на страната с разнообразен профил и контекст. Заради пандемията всички обучения до момента се провеждаха в онлайн форма. Участници в първия випуск са плевенската Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии и ОУ „Антон Страшимиров“ в с. Бохот.
В района на област Ловеч дългогодишен партньор на „Заедно в час“ е Титан Златна Панега Цимент, които подкрепят работата на организацията и учителите в региона.

ОБУЧИТЕЛИТЕ И МЕНТОРИТЕ
Освен обучения за лидерските екипи училищата преминават още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма. Всички те са възпитаници на програма „Нов път в преподаването“ на „Заедно в час“ и “Академия за лидери в образованието” с опит в обучението на учители. 
Обученията са създадени от екипа на „Училища за пример“, в който основните експерти са Ивелина Пашова, Кристина Николова и Симеона Маринова. Те имат богат опит като обучители в образованието и социалната сфера. В разработването им са участвали и външни консултанти и международни експерти като д-р Рита Санчез Гонсалез и д-р Александра Томас от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Отзиви от участници в обученията вижте  тук.
Вижте интервюта с директори от Варна и Бургас, участници в програмата. 

Подобни новини

Back to top button