Здраве

При близо една трета от преболедувалите COVID-19 изследвания констатират трайни последствия за здравето

След хоспитализация с COVID-19 една трета от пациентите се оказват с трайни последствия за здравето със засягане на различни органи и възникването на психични проблеми, установява изследване, цитирано от Франс прес.
Според учените подобни последствия са подценявани от медицинските власти по света и те трябва да вземат мерки в спешен порядък за преодоляването им.
„Имайки предвид факта, че милиони хора по света бяха заразени от Sars-CoV-2, дългосрочното бреме върху физическото и психичното здраве на хората остава пред нас. Ние разкриваме само върха на айсберга“, изтъква Картик Сегал от Медицинския факултет на Харвардския университет, основен автор на изследването.
COVID-19 атакува главно белите дробове на болните, като респираторните затруднения могат да се задържат за дълъг период от време. Но е установено, че вирусът поразява и други органи, предизвиквайки сърдечносъдови проблеми и хронични възпаления.
Статията на Картик Сегал, публикувана в списание „Нейчър медисин“, анализира 9 изследвания, проведени в Европа, САЩ и Китай, проследили пациенти за дълъг период от време. Така например едно италианско проучване, проведено върху 143 пациенти, констатира при 90 процента от тях поне един симптом, който не е изчезнал два месеца след изписването им от болница. А над половината от преболедувалите били с няколко. Най-честите оплаквания са силна умора – 53,1%, задух – 43,4%, болки в ставите – 27,3% или в гръдната област – 21.7%.
Според три изследвания, проведени във Франция, Великобритания и Китай, от 25 до 30 процента от прекаралите болестта са страдали от нарушения на съня няколко седмици след като били излезли от острата фаза на заболяването.
Последствията върху психичното здраве също предизвикват тревога. От 402 италиански пациента, един месец след изписването им от болница 56 процента се оказали с поне един психиатричен проблем, а 30 процента с посттравматичен стрес.

Подобни новини

Back to top button