БизнесПлевен и страната

Правителството се поучи от търговците и разхлабва мерките за хипермаркетите

Три дни след обявения в понеделник, 22 март 2021 година, локдаун с който бяха затворени големите магазини за нехранителни стоки, министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че голяма част от търговските обекти ще могат да отворят врати, но при известни ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Министърът уточни, че е подписал новите указания за работа след съгласуване със здравния си колега.
Лъчезар Борисов съобщи какви са новите правила по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб:
– Самостоятелните магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, за които има директен достъп от улицата, могат да продължат своята дейност при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
– Магазините с търговска площ над 300 кв.метра могат да продължат да работят с клиенти, като обособят търговска площ до 300 кв.метра с преградни стени, ленти, щандове.
– Извън търговските обекти на открити площи ще може да се извършва търговска дейност също при спазване на всички противоепидемични изисквания.
С промяната правителството официализира решенията на голяма част от търговските вериги – хипермаркети за строителни материали, дрехи, спортни стоки, които намериха начин да продължат да обслужват клиентите си – чрез временно преграждане и свиване на площите на магазините до под 300 кв.метра, чрез изнасяне на част от стоката на базари на открито, чрез смесена търговия на принципа „избирате в интернет или по телефона, плащате и получавате покупката на място пред магазина“.

Подобни новини

Back to top button