ИзбориПолитикаСтраната

Демонстрираха бюлетината и начина на машинно гласуване за изборите на 4 април

Централната избирателна комисия показа образец на интегралната бюлетина, с която ще се гласува на парламентарните избори на 4 април. Бе демонстрирано и гласуване с машина, каквито ще има в 9390 секции с 300 и повече избиратели.
Всяка бюлетина за парламентарните избори ще е около 60 см, отпечатана ще е на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на комисията след гласуването.
От лявата страна на бюлетината с номера в квадратчета са вписани наименованията на всички 30 партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, като има и възможност „Не подкрепям никого“. В кръгчета с номера, започващи от 101, от дясната страна се отбелязва преференция за кандидатите в съответните листи. В 23-и многомандатен избирателен район в София листата е най-дълга и кръгчетата ще са 32. Гласуващите в чужбина нямат възможност за преференция.
В кабината за гласуване избирателят отбелязва вота за партия или коалиция, както и преференция, ако желае, като поставя знак Х или V в квадратче и кръгче със съответния номер. Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Все още няма решение как ще се сгъва бюлетината, но вероятно ще е на две.
Гласуването с машина наподобява на боравене с банкомат, като за да не се вижда вотът, устройството ще е с ограничители. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. За да види всички партии и коалиции, избирателят ще трябва да разлисти три пъти – на една страница ще има до 12 кандидати. Отбелязването става чрез натискане на екрана. Има възможност да се отбележи и преференция, като на екрана на машината се изписват и имената на кандидатите за депутати.
След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязан изборът, в т.ч. и името на преференциално избрания кандидат. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

Подобни новини

Back to top button