Водещи новиниЗдравеСтраната

„Не разхлабвайте от 1 април мерките!“, призовават спешните медици

В сряда, ден преди обявената със заповед на здравния министър Костадин Ангелов отмяна на голяма част от ограниченията, наложени преди две седмици, медиците от Спешна помощ излязоха с остра критика срещу разхлабване на мерките. Те поискаха незабавна отмяна на заповедта на здравния министър, защото според тях че тя е гавра с труда им и крие риск при спасяването живота на пациентите им.
„Министерството на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5 176 новозаразени – ръст с 679 човека,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време, на и след ковид инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа, 160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната“. Това написа във Facebook д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.
„Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените“, изтъква д-р Кателиева.
Според нея вината за закъсненията на мобилните екипи или нереализирани хоспитализации, както и лутането по болниците е на управляващите. По думите ? те не са осигурили адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението.

Подобни новини

Back to top button