ИзбориПолитикаСтраната

Според „Галъп“ избирателна активност е чувствително по-ниска от тази през 2017-а

Към 11 часа активността в изборите за 45-о Народно събрание е 12,5% сочат прогнозните данни на социологическа агенция „Галъп интернешнъл болкан“ от екзитпол пред изборните секции, информира БНР, чиито партньор е агенцията в изборния ден.
Данните потвърждават тези, от първите часове на праламентарните избори за 45-то Народно събрание, че засега активността е чувствително по-ниска в сравнение с отчетената преди 4 години на предишните парламентарни избори към този час.
„Това е гласуване в една много непредвидима атмосфера“, коментира пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.
„Моят съвет към слушателите е да изчакат данните на ЦИК, защото данните от Екзитпол се базират на извадково прогнозно изследване. При това изследване, което за съжаление в условията на Covid е свързано и с много откази от страна на част от респондентите. Използвам повода да призова гласоподавателите спокойно да се отзовават и на поканите за екзитпол“.
„Нека не забравяме, че активността през 2017 г. не беше ниска. Сега активността към този час се движи с няколко пункта надолу. Разбира се, прекалено рано е още за обобщения“, посочи социологът.
Немалко значение, освен Covid ситуацията, според него има и фактът, че по-голям интерес към политиката у нас има, когато се надига някаква „гигантска нова алтернатива“.

Подобни новини

Back to top button