Водещи новиниИзбори

Монолитен вот в Буковлък: ГЕРБ има 1 189 гласа, ДПС – 1 016

Съсредоточено е и преференциалното гласуване

Вече никой, поне в Плевен, не се изненадва от изключително високата избирателна активност в трите секции в емблематичното село Буковлък в община Плевен. При гласували в тях общо 2 389 избиратели от 2 988 включени в избирателните списъци, активността на вчерашните парламентарни избори е 79.95%. Още по-впечатляващ е броят на недействителните гласове в Буковлък – едва 10. Тази грамотност е силно впечатляваща.
Нищожен е делът на машинното гласуване – в 205-а избирателна секция нито един гласоподавател не се е възползвал от него, в 206-а с машина са гласували 20 души, като трябва да се отбележи, че 10 от тези гласове са за „Има такъв народ“ и това са всички гласове тук за партията на Слави Трифонов. В 204-а секция машинно са гласували за ВМРО (5), за ГЕРБ – 3 гласа, за партии, които остават извън парламента, като „Ние, гражданите“, БНО и „Воля – НФСБ“, 1 машинен глас глас има Демократична България и той е единствен в тази секция за това обединение.
От гласувалите за ДПС само 7 са ползвали машина, всички са от 206-а секция.
И сега – имената на победителите в населеното място с преобладаващо ромско население: ГЕРБ е първа сила с общо 1 189 гласа, съответно 355, 483 и 351 в трите секции. ДПС е на второ място, с 1 016 гласа, по секции: 226, 259,531.
Останалите кандидати за народния вот са получили съответно: БСП – 66, ВМРО – 65, „Има такъв народ“ – 30 гласа.
Много любопитен е и преференциалният вот в село Буковлък.
За ДПС няма нито една преференция.
При ВМРО всички преференции, на брой 65, колкото са получените в трите секции гласове за партията на Каракачанов, но не са за него като водач на листата, а за втория – Калин Поповски.
За партията на Слави Трифонов преференциалният вот е незначителен – 6 гласа за водача, 3 за втория и 1 за третия в листата.
Фрапиращ е преференциалният вот при ГЕРБ – СДС. 803 такива гласа е получил поставеният под номер 16 в листата – Александър Богданов Николов. И в трите буковлъшки секции няма нито една преференция за първия в листата – Григор Горчев. За втория в нея – Мирослав Петров са дадени 325 предпочитания, Пламен Тачев (под №3) е получил 58 преференции.
Трябва да отбележим, че бърз преглед на 10-ина градски секции показва, че Александър Богданов Николов е получил преференции и в тях, ако не повече, то поне толкова колкто поставените на първите 2-3 места в листата на ГЕРБ.

Подобни новини

Back to top button