ЕкологияСтранатаУслуги

По-скъпи технически прегледи – стикери с чип и данни за екологичната група на МПС

„От 12 юли собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП), ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група“, обяснява директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски пред Радио София. Промяната се отнася до леките автомобили и тези до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.
Едно от възможните приложения на нововъведението е в София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух да могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.
„Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година. В нея екологичните групи са 5, като в петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили“, обяснява Рановски. Групата се определя в зависимост от отделяните емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя. „Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП“, твърди шефът на ИААА. До края на годината трябва да се изгради пряка връзка и в реално време между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
Стикерът неминуемо ще оскъпи ГТП, но по разчети не би трябвало цената да се повиши с повече от 5 до 10 лева.

Подобни новини

Back to top button