Водещи новиниМинали избориСтраната

Къде е Плевен в машинното гласуване

Централната избирателна комисия още не е обявила данни за процента на машинното гласуване на 4 април средно за страната. Вече стана ясно, че този дял е най-висок в столицата – около 40%. На последното място безапелационно е област Кърджали – с 8.109% машинно гласуване. Под 20 е делът на гласувалите машинно и в Смолян и Разград.
От участвалите партии и коалиции на първите места по брой гласували с машини са „Демократична България” и „Има такъв народ”. Симпатизантите на ГЕРБ в по-голямата си част не са привърженици на този начин на гласуване, това важио и за БСП, а тези на ДПС почти изцяло са гласували с хартиени бюлетини.
Къде се намира област Плевен по отношение на машинното гласуване, в сравнение със съседните райони. Изключваме Велико Търново, където технически (?) проблеми провалиха този вот и делът на гласувалите машинно е едва 4.037 на сто.
Във Враца с машина са гласували 13 943-ма, което е 18.86%. В Ловеч процентът е 19.87. В Плевен с машина са подали гласа си 28 613 избиратели и това прави 25.53%. По-висок от плевенския е машинният вот в Русе – 29.55%. Това донякъде се дължи на много високият дял там на гласувалите машинно за партията на Слави Трифонов – 7 578 души срещу 10 978 или 40.838 на сто. Висок, и не само в крайдунавския град, е процентът предпочели да гласуват с машина и сред симпатизантите на „Изправи се! Мутри вън” – в Русе те са 37.77%.
Любопитно е, че машиното гласуване е масово предпочетено и при формации, останали под 4-процентната бариера за влизане в Парламента – ВМРО, „Възраждане”, „Републиканци за България”, БНО.
Интересно е да се проследи и релацията между машинното гласуване и отбелязването на преференции.

Снимка: dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button