Природа

С 1500 фиданки ще бъдат залесени зелени площи в селищата от община Левски

Община Левски участва в зелената инициатива на Фондация „ Гората. бг“ и „СОНИК СТАРТ“ за обогатяване и обновяване на зеленото богатство на територията на общината, съобщават от общинската администрация. На 1 април са засадени 50 фиданки Червен американски дъб.
Деца от ЦНСТ и доброволци, кметът на Община Левски – Любка Александрова, и управителят на СОНИК СТАРТ – Иван Иванов засадиха заедно фиданките в близост до болницата в Левски.
Пред Седмицата на гората, която тази година е от 5 до 11 април, всяко дете има възможност да научи как и защо се залесява правилно, да участва в благородната кауза, като засади собствено дръвче.
Инж. Русанова показа на децата как се оформят корените на фиданките и как се залесява правилно. Обясни защо е нужно да има повече гори и колко важни са те за здравето на човека и баланса в природата. „Зелените растения на планетата са единствените, които произвеждат кислород. Всички живи същества са консуматори на кислород. Единственото нещо, което може да прочисти въздуха, за да живеем нормално е гората. . . Гората може да овладее буйните води, тя поддържа баланса в екосистемата. Гората иска и постоянни грижи…” – отбеляза инж. Русанова.

Залесяването на 800 фиданки Червен американска дъб и 700 фиданки Дребнолистна липа в селищата на община Левски продължава. Фиданките осигурява безвъзмездно Фондация „Гората. бг“, съобщи инж. Русанова. По желание на кметовете на кметства Фондация „Гората. бг“, се ангажира да достави и около 400 фиданки от обикновена бяла акация.
Червеният американска дъб е от семейство букови и в България е внесен преди около 40 – 50години. От всички видове дъб, той е най-бързо растящия и много добре се справя с ниските и високи температури и е подходящ за нашия регион. Изборът не е случаен, а съобразен с биологичните особености и екологични изисквания на вида.
С нова пролетна промяна ще бъде и парка в центъра на Левски. Освен залесяване на нови дръвчета и премахване на преминали биологичното си време, се засаждат рози и цветя, които ще прибавят красота и пролетно настроение.

Подобни новини

Back to top button