История

ВВВУ „ Георги Бенковски“ е домакин на семинар по повод 60 години от първия полет на човек в космоса

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев ще посети на 12 април Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, съобщават от училището. Той е патрон на семинар, посветен на 60-та годишнина от първия полет на човек в космоса.
Темата на семинара „Бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в Република България“ е привлякъл вниманието на 24-ма учени от Института за космически изследвания към БАН, ВА „Г. С. Раковски“, СУ „Св. Климент Охридски“, Министерство на отбраната и структурни звена на ВВС, представители на Асоциацията на Българската авиационна индустрия, летище Варна. По време на събитието ще бъдат споделени лични наблюдения, идеи, проекти и добри практики по двата основни въпроса на семинара: „Космически изследвания в България“ и „Съвременни тенденции във висшето образование при подготовката на авиационни кадри“. За участие в семинара се очакват командира на ВВС, генералния директор на държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, директора на ИКИТ-БАН, председателя на асоциацията на Българската авиационна индустрия.
Гостите и участниците във форума ще разгледат и документалната фотоизложба „60 години от първия полет на човек в Космоса“, посветена на Юрий Гагарин. Фотосите са предоставени от Руския културно-информационен център.
ВВВУ „Георги Бенковски“ ще направи специален подарък на участниците в събитието – второто издание на български език на фундаменталния труд на изобретателя, инженера, авиатора Асен Йорданов „Вашите криле“, с което е отбелязана 125-та годишнина от рождението му и 85 години от първото издание на книгата.

Подобни новини

Back to top button