ИзбориПолитика

Плевенският „зелен“ съветник Албена Симеонова ще е депутат от Добрич

Албена Симеонова, която е съветник в Общински съвет – Плевен от групата на местната коалиция „Демократична България – Обединение“, ще е народен представител от Добрич, където беше водач на листата на „Демократична България“. Според окончателното разпределение на мандатите за 45-ото Народно събрание шестте мандата в МИР Добрич се разпределят така: 2 за ГЕРБ – СДС и по 1 за БСП, ДПС, Демократична България и „Има такъв народ“.
Това се получава при изчисляване по метода на Хеър-Ниймайер, наричан метод на най-големия остатък. Така, въпреки че ГЕРБ има 5 пъти повече гласове от Демократична България – 19 585 срещу 3 929, а партията на Слави е получила 3 пъти повече гласове (12 014) от демократите, те не получават брой мандати, пропорционален на вота, а само 2 и 1. Първата стъпка в изчисленията е намирането на квотата на Хеър-Ниймайер за съответния район, която се получава като сборът от гласовете за всички прескочили 4-процентовата бариера партии и коалиции се раздели на броя мандати. В случая тази квота е 9 758. Втората стъпка е броят действителни гласове за всеки участник поотделно да се раздели на квотата. Така ГЕРБ – СДС получава 2 цели мандата, а БСП и ИТН – по 1, петият мандат отива при ДПС, с резултат 0.615, а шестият е за ДБ, с 0,402 – поредният по големина остатък.
За сравнение квотата Хеър-Ниймайер за 15 МИР – Плевен на тези избори е много близка до тази в Добрич – 9 794, а остатъкът за ДБ тук е дори по-голям – 0.508, но се оказа недостатъчен за вземане на мандат. Така водачът на плевенската листа – Найден Зеленогорски не успя да влезе в 45-ото Народно събрание.
Албена Симеонова се занимава с биопроизводство в никополското село Въбел. Тя е председател е на Българска асоциация Биопродукти и на Фондация за околна среда и земеделие, с която активно работи по редица проекти, свързани с проблемите на земеделието и околната среда Организатор е на кампанията за България за забрана на неоникотиноиновите пестициди, които унищожават пчелите, както и на последната Европейска кампания за забрана на всички пестициди, които убиват пчелите и дивите опрашители.
През листите на „Демократична Бълария“ в новия парламент влизат освен Албена Симеонова още трима представители на „Зелено движение“.

Подобни новини

Back to top button