Водещи новиниПолитикаСтраната

Стъписващо малък брой жени в новия Парламент

Бърз поглед върху пълния списък на новоизбраните депутати показва, че жените в новото Народно събрание на Република България ще бъдат под една четвърт от всички. Дамите са 56 на брой, което прави 23.33%.
Има 3 области, които за срам не излъчват нито една жена за народен представител: Благоевград (с общо 11 депутата!), Русе (8) и Шумен (6).
Изненадващо за мнозина най-толерантни към нежната половина на човечеството, с 50% женско присъствие в Парламента ще са многомандатните райони Добрич и Сливен – с 3 от 6, както и Кюстендил, Перник и Търговище с 2 от 4. Най-голям абсолютен брой на избрани за депутати жени има в 23-и МИР, София – 5, но от общо 16 мандата, делът им е под 30%.
От големите избирателни райони заслужава да се посочи големият дисбаланс в няколко, като Велико Търново, където само 1 от 8 депутати е жена, така е също в 26-и МИР София и в Хасково. В Ловеч и Монтана жените са 1 от 5. Във Видин, Силистра, Смолян и Ямбол, които са с по 4 мандата, съотношението е 1:3.
Плачевен е резултатът и за Варна, защото макар с 4-ма депутати жени, те са 26.66 на сто, малко над средния процент за страната. В Бургас е още по-зле, защото има само 2 дами от 14 народни представители и това е 14.29%.
Плевен дава съществен принос в дисбалансираното присъствие на жените спрямо мъжете в 45-ото НС, тъй като след отказа на Юлия Чортленева от „Има такъв народ“ групата на 15-и МИР остана само с една дама – Велислава Кръстева от ДПС, от общо 9 места. В 44-ото НС освен Кръстева депутат от Плевен беше Полина Цанкова-Христова от „Воля“.

Подобни новини

Back to top button