Изкуство

Световна премиера на произведение от Христо Йоцов ще прозвучи на концерт на Плевенската филхармония

Маестро Борислав Йоцов подготвя музикален празник с Плевенската филхармония на 15 април от 19 ч. в читалище „Съгласие 1869“ в Плевен. Гост-солистка е младата цигуларка Калина Митева. Тя ще излезе на сцена „Емил Димитров“ с две премиерни изпълнения – Фантазия върху руски теми за цигулка и оркестър от Николай Римски-Корсаков и Прелюд за цигулка и кларинет от Христо Йоцов. Програмата е съставена по идея на диригента Борислав Йоцов, който ще се изяви и като солист. Акцент на вечерта ще бъде световната премиера на композитора Христо Йоцов с неговата „музикална хрумка“, представена от Борислав Йоцов и Калина Митева.
Калина Митева започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. През 2009 г. завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” с преподавател по цигулка проф. Елисавета Казакова. Четири години учи цигулка при проф. Мухамеджан Турдиев от университета „Билкент” в Анкара, Турция. През 2014 г. эавършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа по цигулка на проф. Елисавета Казакова. Продължава обучението си като докторант в Националната музикална академия в класа по цигулка на проф. Казакова. От 2010 г. е част от Камерен ансамбъл „Силуети”, който е член на Европейската академия за камерна музика (ECMA). Заедно със своите колеги, Калина изнася множество успешни концерти в Германия, Франция, Италия, Дания, Норвегия и др. Осъществявала е записи за Българското национално радио. Носителка е на множество награди от национални и международни конкурси.
Още един любопитен момент е това, че на 15 април концертмайсторът на Плевенска филхармония, Чавдар Вълков за първи път ще свири с нов инструмент по модел на Антонио Страдивари от 1715 г. „Красавицата“ е дело на лютиера Живко Старчев от Казанлък, информират от филхармонията.

Подобни новини

Back to top button