ЗдравеПлевен и страната

Акад. Петрунов: Който е с първа доза на „Астра Зенека“, трябва да си сложи и втората

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Това твърди имунологът акад. Богдан Петрунов. Той е убеден, че всеки, който е с първа доза на „Астра Зенека“, трябва да си сложи и втора доза от същата ваксина.
Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, каза още акад. Петрунов.
В „Денят започва“ в ефира на БНТ академикът подчерта, че имунитетът се гради не само на база антителата, а основно на клетъчния имунитет, „така че ако преболедувалите имат добър клетъчен имунитет, няма проблем. Изследванията доказват, че при преболедувалите клетъчният имунитет е добър. Те спокойно могат да се имунизират, заяви акад. Богдан Петрунов.
„Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела“, каза още акад. Петрунов.
Академикът поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма.
„Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец“, каза акад. Петрунов.
Около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват поради това, че имат много високо ниво на отделяне на интерферон.

Подобни новини

Back to top button