ПолитикаСтраната

Президентът свиква депутатите на 15 април, вероятно жена ще е председател на 45-ото НС

Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание ще е в четвъртък (15 април). Днес президентът Президентът Румен Радев е подписал указ за свикването му. Той ще бъде обнародван утре в извънреден брой на Държавен вестник.
Заседанието ще започне от 9.00 часа. То трябва да се води от най-възрастния народен представител – това е Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя ще е първата жена доайен, който ще открие първата сесия и ще прочете текста на депутатската клетва.
На заседанието трябва да бъде избрано ръководство на парламента, като по неофициална информация председателят ще е от партията на Слави Трифонов. Очаква се това да е юристът Ива Митева Йорданова-Рупчева (на снимката). Ива Митева е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов. Тя е юрист, била е директор на  Дирекцията по правни въпроси в последния парламент. Преди това е била в същата дирекция, когато неин шеф е била проф. Емилия Друмева, която сега пък ръководи правния екип на президента. Най-вероятно победителите в изборите ГЕРБ няма да издигнат свой кандидат за поста, тъй като другите партии едва ли ще го подкрепят, пишат медии. Ако бъде избрана, Митева ще бъде третата жена председател на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, и двете от ГЕРБ.
Очаква се всяка партия да предложи и свой зам.-председател на парламента.
Самият Слави Трифонов ще отсъства, тъй като е в изолация до 23 април заради положителен тест за коронавирус. Според едни може да бъде взето решение той да се закълне онлайн, както заседаваха досега депутати с коронавирус, а според други няма проблем това да стане и по-късно.
На първото заседание трябва да бъде избрана комисия, която да работи по правилника на парламента, като по неофициална информация ще остане този от 44-ото Народно събрание с леки поправки. Партиите имат намерения да променят и част от изборните правила, като се очаква поне да се реши проблемът за гласуване на карантинирани, да се въведе видеонаблюдение при отчитането на резултатите и възможност за дистанционно гласуване на българите в чужбина.
 След свикването на парламента според Конституцията президентът Румен Радев след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ, да състави правителство. Няма срок, в който държавният глава да връчи първия мандат, но срокът за изпълняването му е седем дни.
Ако мандатът бъде върнат неизпълнен, той отива при втората политическа сила, която – според данните на социологическите агенции към полунощ – е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.
Ако и вторият мандат е неуспешен, президентът може да има решаващата роля за сформирането на следващото правителство, тъй като избира на кого да връчи третия мандат. Срок за връчване пак няма, но избраната формация също има седем дни да изпълни мандата.
Ако и третият мандат е неуспешен, президентът ще трябва да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори. По Конституция той няма право да свиква служебно правителство три месеца преди края на мандата си, т.е. след 21 октомври т.г., но много преди този срок се очаква да се разбере дали ще има мнозинство в 45-ия парламент или нови избори.

По информация на Дневник
Снимка: кадър 7/8 ТВ

Подобни новини

Back to top button