Водещи новиниПолитикаСтраната

Борисов: Издигаме Даниел Митов за премиер

ГЕРБ издигат номинацията на бившия външен министър Даниел Митов за премиер на България. Това разкри министър-председателят Бойко Борисов в свое излъчване във Facebook.
Митов беше избран за депутат от ГЕРБ в 45-ия парламент. Той е бивш външен министър във втория кабинет на Борисов. Митов няколко пъти преди изборите заяви, че не смята да става премиер на страната, като уточни, че не е получавал подобно предложение.
„Народът направи комисия – парламентарните избори и ни постави на първо място“, коментира премиерът.
Слави Трифонов е безспорно най-успешният човек в шоубизнеса, но сега това е друга сцена – трябват бързи смели решения. „Затова предлагаме и кабинет, готов съм с кабинет“ и посочи Даниел Митов като кандидат за министър-председател, който ще бъде издигнат от първата политическа сила в новия парламент – ГЕРБ/СДС.
Той поздрави Слави Трифонов с победата си над БСП. „Не мислех, че освен нас някой друг може да бие БСП“, пошегува се Борисов.
„Трябва да се отнасяме с уважение към всички избиратели, които са застанали зад другите партии. Но те са много по-малко. Съжалявам, че колегите от ВМРО и „Патриотичния фронт“ направиха като „Реформаторския блок“ и се явиха поотделно на изборите. Ако бяха заедно, щяха да са седми“, коментира изборния резултат на бившите си коалиционни партньори.
„Предлагам Цвета Караянчева от район Кърджали, където се изправи срещу ДПС, за председател на парламента, и след това за зам.-председател на парламента, в случай че не бъде избрана“, посочи той.
Председател на парламентарната група ще бъде Десислава Атанасова, заместник ще бъде Тома Биков, разкри още Борисов. Групата ще се казва ГЕРБ-СДС.
Борисов информира още, че има много успехи и опит, спечелил е и лидерските битки срещу Корнелия Нинова и Христо Иванов.
„ГЕРБ също е мажоритарна партия, затова искат да ни махнат. За мое най-голямо щастие имаме страхотен капитал в лицето на тази партия и доказа, че не се влияе от никого – яки структури, кадърни кметове, имаме право да ги критикуваме. Те направиха много за градовете си. Аз ги разбирам, бил съм кмет, подчерта още премиерът.
„Две дини под една мишници не се носят, затова взех това решение да се оттегля от двете места от парламента“, посочи още Борисов.

За Даниел Митов:
Даниел Павлов Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. През 2002 г. завършва СУ „Климент Охридски”, специалност „Политология”. Участва в програмите за обмен „Маршал” на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения” в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет.
През 2006 г. става изпълнителен директор на фондация „Демокрация”, а след това и зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ). Участва в създаването на ПП „България на гражданите”.
От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други.
На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки.
Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов, където е министър на външните работи от ДБГ.
Даниел Митов е избран за депутат в 45-ото Народно събрание от ГЕРБ/СДС и стана член на партията. „Бях от гражданската квота на ГЕРБ, но взех решение да стана член на партията“, съобщи самият той след парламентарните избори на 04 април. Митов сподели, че е направил това защото партията се е изградила като най-голямата дясна партия в страната.

Подобни новини

Back to top button