Водещи новиниОбразованиеСтраната

Материалът за матурите засега остава непроменен, учебната година няма да се удължава

„Няма предпоставки за отпадане на част от учебния материал за предстоящите изпити“, заяви просветният министър Красимир Вълчев пред bTV, като посочи изпитите както за националното външно оценяване (НВО) за 7-класниците и матурите за 12-класниците, така и оценяването след 4 и 10 клас. Министърът заяви, че от министерството следят внимателно средната скорост на преподаване в различните училища, като засега не се забелязва изоставане с материала. „Няма забавяне на темпа, а по-ниска ефективност на ученето“, посочи Вълчев. Според него най-лесно е да отпадне част от учебния материал за изпитите, но това няма да е честно спрямо учителите, които са преподали съвестно всички теми. „Не бива с лека ръка да редуцираме материала, сигналът към учениците би бил: „Не учете!“, посочи той. Във втората половина на месеца МОН отново ще направи анализ на тематичното изоставане и ще прецени окончателно ще има ли отпадане на част от материала.
Министър Вълчев отново заяви, че няма да има удължаване на учебната година.
Коментирайки препоръката на Омбудсмана изпитите в 4 и 10 клас да бъдат отменени, както стана през миналата учебна година, министърът изрази мнение, че тази година заради пандемията и натрупаните пропуски има още по-голямо основание за провеждане на тестовете, за да се видят дефицитите и за да се мотивират децата да учат. „Образованието и оценяването е стрес, но изпитите сега ще помогнат на учениците да се справят с другите им бъдещи изпити в живота“, заяви Красимир Вълчев.
От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ също са с позиция учебният материал, формиращ националното външно оценяване в 7 клас (т.нар. „малки матури“) и държавните зрелостни изпити в 12 клас да не бъде редуциран и намаляван. Причината е, че учебните теми ще бъдат взети и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от изпитния конспект.
Но според някои директори и учители липсата на промяна тази година ще дискриминира тазгодишния випуск спрямо миналогодишния. Тогава учениците в 7 и в 12 клас получиха по-кратки конспекти, а изпитите в 4 и 10 клас бяха отменени при доста по-малко месеци онлайн учене.

Подобни новини

Back to top button