Общинска и държавна администрацияПолитика

Премиерът Денков: Предвиждаме 2 млрд. лв. повече за възнаграждения в публичния сектор през 2024 г.

Близо 2 млрд. лв. повече средства ще бъдат отпуснати за възнаграждения в публичния сектор  през следващата година в сравнение с настоящата. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков, който тази сутрин отговаряше на въпроси на граждани и журналисти в социалната мрежа Фейсбук. Премиерът изрази очакване през следващата седмица проектът на Бюджет 2024 да бъде публикуван и уточни, че той ще бъде внесен в парламента след приемането на предложените от кабинета промени в данъчните закони.

 „Държавата има напредък по отношение на брутния вътрешен продукт, ние сме със сравнително висок ръст и миналата година, и тази година, ако се сравним с останалите европейски държави, и това позволява да се повишават и доходите“, заяви акад. Денков. Пенсиите също ще бъдат увеличени догодина – с 11% по Швейцарското правило, като целта на правителството е пенсионерите да получават възможно най-много средства всеки месец, а не да бъдат залъгвани само с еднократна добавка около Коледа. Специална грижа е предвидена и за второстепенните административни структури, така че да се компенсира тяхното изоставане през годините по отношение на възнагражденията.

При равносметката за изминалите местни избори министър-председателят отбеляза, че ЦИК не се е справила този път добре с провеждането на изборите. „Нарушиха Изборния кодекс. Не изчакаха до края срока, който беше  необходим за валидиране на машините. За това несправяне според мен трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече, че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание“, заяви акад. Денков. По думите му в момента не трябва да се търси смяна на министри.

Относно Шенген министър-председателят беше категоричен, че няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти и няма никаква причина да се обсъжда разделяне на двете страни в процеса по присъединяване.

За исканата от премиера смяна на председателя на ДАНС  акад. Николай Денков отбеляза, че президентът надвишава правомощията си и няма право да отказва това, което е поискано от него. Министър-председателят беше категоричен, че мотивите, с които правителството предлага освобождаването на Пламен Тончев, са сериозни и пое ангажимент да бъдат публикувани мотивите, с които е сменен предходният председател на ДАНС, за да може всеки да направи сравнение.

Подобни новини

Back to top button