Водещи новиниЕвропа

Еврокомисията има намерение да съди „Астра Зенека“ за нарушени договори за доставка на ваксина

Заради неспазване на договорките за доставка на ваксини срещу COVID-19 от страна на „Астра Зенека“ Европейската комисия (ЕК) започва процедура за съдебни действия срещу фармацевтичния гигант, съобщава Ройтерс.
От Комисията са повдигнали въпроса на среща на представители на страните от общността в сряда, 21 април 2021 година. Мнозинството от присъствалите са обявили намерение да подкрепят завеждането на дело срещу производителя поради оплаквания за провала в доставките на обещаните дози от ваксините. Делото има за цел да задължи „Астра Зенека“ да предостави на страните-членки на ЕС договорените количества.
Напрежението между Европейската комисия и „Астра Зенека“ започна от януари, когато компанията заяви, че няма да може да предложи на ЕС в пълен размер първоначално очакваните дози. До края на първото тримесечие компанията достави 30 милиона дози на страните от ЕС, вместо 100-те милиона, заложени в договора. Като резултат, недостигът попречи на нормалното протичане на ваксинационните кампании в страните от ЕС. От „АстраЗ енека“ също така обявиха, че ще доставят около 70 милиона дози до края на второто тримесечие на 2021 г., вместо да осигури всичките 300 милиона дози, договорени с ЕС.
По-рано днес отново Ройтерс съобщи, позовавайки се на високопоставен служител на ЕС, че Европейският съюз няма да използва възможността да поръча още 300 милиона дози от векторните ваксини на „Астра Зенека“ и „Янсен“.

Подобни новини

Back to top button