Природа

Поредица от събития и инициативи в Плевен и в областта съпътстват 51-годишнината на Деня на Земята

На 22 април 2021 година Денят на Земята отбелязва своята 51-ва годишнина. Тази година темата на кампанията е „Да възстановим нашата планета Земя“. Фокусът е поставен върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в света.
По традиция Денят на Земята се отбелязва в Плевен със съвместна кампания на Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен, съобщават организаторите. Инициативите в Плевенска област вече започнаха, като такива организират много учебни заведения и детски градини. Изложби с детски рисунки на възпитаница на градините „Щурче“, „Слънце“ и „Теменуга“ са подредени в сградите на БДДР и РИОСВ – Плевен, а също и в отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей. Организаторите предвиждат малките изложби да останат поне един месец.
През миналата седмица е дадено началото на кампания за засаждане на бели рози в детски градини и училища в града. Кампанията се организира от Лайънс клуб „Огледало“, Лайънс клуб – Плевен и Лео клуб „Олимпиец“, а първата инициатива беше в начално училище „Христо Ботев“. Четвъртокласници от същото училище организираха онлайн празник за деца от плевенски детски градини. Освен песни и танци, свързани с красивата ни планета и опазването на природата, имаше и модно дефиле с дрехи и аксесоари, изработени от найлонови торбички, хартия, чували, картон, вестници, пластмаса, списания и др.
В училище „Иван Вазов“ деца представиха пред свои съученици идеи как всеки може с малки стъпки да допринесе за опазването на планетата ни. Тази година се провежда вторият Национален онлайн конкурс за детска рисунка, посветен на 22 април. Конкурсът е организиран от Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в Байкал. БДДР и РИОСВ – Плевен ще дадат специални награди в отделните категории.
На интернет страницата на Басейнова дирекция може да бъдат намерени част от предложените 51 мерки за Деня на Земята, които всеки би могъл да прилага, за да имаме една по-чиста планета. От институцията предвиждат част от тези мерки да бъдат разпространени и да насърчат прилагането им в специална кампания, насочена към опазването на водите – частност и на околната среда – като цяло.

Подобни новини

Back to top button