РелигияСемейство

В навечерието на Лазаровден и Цветница ученици се срещнаха и разговаряха с изпълнител и преподавател по кавал

В навечерието на светлите пролетни празници – Лазаровден и Цветница, ученици от НУ „Христо Ботев“ в Плевен организираха и проведоха редица мероприятия.
Най-малките, първокласниците, представиха онлайн обичаите, свързани с пролетта, разказваха за традициите и пяха лазарски песни.
Учениците от втори клас, заедно с част от вокална група „Ботевци пеят“ към училището, подготвиха радиопредаване, посветено на празниците, в което разказваха и пяха за красотата на пролетта, обредите и поверията, свързани с Лазаровден и Цветница.
На гости в НУ „Христо Ботев“ беше Владимир Величков – преподавател по кавал и камерни ансамбли в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев“ в Пловдив. От 1998 година той е част от оркестър „Канарите“, носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси, ръководител и ментор на етно музикална формация „Жарава“.
Пред четвъртокласниците Владимир Величко представи народния инструмент, като демонстрира прекрасния му звук, разказа за магията на българския фолклор, за своя творчески път, за постиженията и удовлетворенията от усиления труд.

Подобни новини

Back to top button