Водещи новиниПлевен и страната

Започва ваксинирането с четвърта ваксина – „Janssen“, част от нея ще бъде предвидена за хора, нуждаещи се от бърза ваксинация

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви на брифинг, че ваксината „Janssen” на „Johnson & Johnson” ще се прилага в България без ограничения. Той посочи, че тя ще започне да се разпределя към РЗИ-тата у нас след сряда, когато трябва да пристигне още една доставка от тази ваксина от 14 000 дози – така и наличната, и новата пратка ще се разпределят едновременно.
Първата партида от ваксината е получена у нас преди време, но приложението и беше спряно заради съмнения, подобно на „Астра Зенека“, за връзка между поставянето й и рядък вид тромбози. „Становището на институциите е, че може да бъде ползвана. Има риск, но броят на случаите е малък. При „Janssen” говорим за 1 случай на 1 милион и затова няма допълнително ограничение. Има информация от Австрия, Испания, Унгария, Чехия, че стартират ваксинирането без ограничения“, каза шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. Според доц. Кунчев, както и при ваксината „Астра Зенека“, е необходимо по-голямо внимание при поставянето й при жени под 60 г., особено такива, които са имали тромботични прояви.
Здравните власти планират да насочат част от ваксината „Янсен“ към по-труднодостъпни групи, като ромското население, както и където има нужда от по-бърза ваксинация, например туристическия бранш. Заявеното желание в бранша било от около 80 хил. души. Причината е, че тя е еднодозова и веднага след имунизация ще има възможност да се издава ваксинационен сертификат. От своя страна малцинствените групи ще могат да бъдат защитени само с 1 доза, без да се налага да бъдат търсени за втора, което би могло да се окаже проблемно. Имунизацията сред малцинствата ще става с мобилни пунктове.

Подобни новини

Back to top button