Избори

От „Маркет линкс“ прогнозират по-висока активност и 5 партии в парламента

Пет партии със сигурност ще влязат в следващото Народно събрание. Това прогнозират от агенция „Маркет линкс“ само 4 дни преди предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Заявилите, че със сигурност ще гласуват, са 54%. Те поставят на първо място в проучването коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, като за тях вота си ще дадат 23.7%. На втора позиция е ГЕРБ с 22.3%. Отчита се увеличаване на преднината на новата коалиция с още близо един процентен пункт прямо проучването на социологическата агенция в началото на март. ДПС са трета политическа сила с 13.6 процентни пункта. С 11.4% подкрепа „Възраждане“ се нарежда на четвърта позиция. Спрямо последното проучване на „Маркет линкс“ БСП вдига резултата си с 0.7% и вече печели 7.3% от гласовете. Най-близо до прага от 4% за влизане в парламента е „Левицата“ с 3.2% подкрепа. „Има такъв народ“ печели 2.3% от доверието на анкетираните.

От „Маркет линкс“ уточняват, че очакват по-висока избирателна активност спрямо последните няколко вота. В сегашното проучване на агенцията 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват. Това според социолога Добромир Живков означава, че може да се очаква 42-45% от имащите право на глас да излязат до урните.

Живков каза още, че нерешилите все още за кого да гласуват са 10-15% и именно те ще решат победителя в изборите. По думите му ГЕРБ трудно може да вземе гласове от там, тъй като техният електорат е мобилизиран още от началото на изборите. Той прогнозира, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ могат да оберат повече гласове от колебаещите се, тъй като при тях се очаква да има хора, които да гласуват протестно срещу ГЕРБ.

Социологът добави, че не очаква сериозна промяна и в резултата на БСП, тъй като левицата вече е достигнала максимална мобилизация сред избирателите си.

Подобни новини

Back to top button