Водещи новиниПолитикаСтраната

БСП върна мандата, следва служебно правителство и предсрочни парламентарни избори на 11 юли

Президентът Румен Радев връчи в сряда последния проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „БСП за България“. След като получи мандата лидерът Корнелия Нинова незабавно го върна с аргумента, че няма подкрепа за правителство с надпартийни приоритети.
В тази ситуация Румен Радев обяви, че другата седмица ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство. „Изборите се очертават да са на 11 юли“, каза още той.
След като партиите в 45-я парламент не успяха да сформират кабинет, за първи път в най-новата история на България ще има предсрочни избори за ново Народно събрание само няколко месеца след редовни парламентарни избори.
„Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на избори. Ако се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза“, коментира държавният глава по отношение на ситуацията в бъдещото 46-о Народно събрание.
Президентът обяви, че неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на парламента. По-късно днес Радев е насрочил консултации с парламентарно представените партии, за да се запознае с предложените от тях номинации за членове на ЦИК, а на 7 май кандидатите ще бъдат изслушани.

Подобни новини

Back to top button